marți, 20 noiembrie 2007

Votul uninominal - un mesaj din partea Asociaţiei Pro Democraţia

Stimate concetăţean,

Pe data de 25 noiembrie, eşti chemat să te pronunţi, printr-un referendum convocat de Preşedintele României, asupra introducerii unui sistem de vot uninominal (majoritar cu două tururi de scrutin) pentru alegerile parlamentare. După cum probabil ştii, Guvernul şi-a asumat deja răspunderea pentru un proiect de lege referitor la un alt fel de sistem bazat pe votul uninominal, anume cel promovat de Asociaţia Pro Democraţia (APD), de mai bine de 10 ani. Cum Parlamentul nu a iniţiat nicio acţiune împotriva proiectului, acesta se consideră adoptat, în acest moment mai existând doar un singur pas până la a deveni lege - promulgarea lui de către Preşedintele României.

S-ar putea să te întrebi de ce Preşedintele nu a promulgat legea, renunţând la referendum, astfel încât să fim cu toţii siguri că la viitoarele alegeri vom alege oameni, nu liste. Răspunsul la această întrebare ţi-l poate oferi doar dnul Preşedinte. S-ar putea să fii dintre cei care se întreabă de ce noi, membrii Asociaţiei Pro Democraţia, nu ne-am asociat eforturilor Preşedintelui de a promova sistemul pe care domnia sa îl promovează, din moment ce ne luptăm pentru votul uninominal de atât timp. Răspunsul la aceată întrebare îl afli dacă ai răbdarea să citeşti cele de mai jos. Până acum, ai avut ocazia să afli părerile şi argumentele "celeilalte părţi". Acum ai posibilitatea să le afli pe ale noastre.

Afla mai multe despre:
Care sunt asemănările dintre ce propune Preşedintele Băsescu şi ce promovează APD?
În ce constă sistemul promovat de APD?
Ce este cu lista de rezervă din sistemul propus de APD?
Ce caracteristici are sistemul propus de Preşedintele Băsescu?
De ce sistemul promovat de APD este mai bun decât cel propus de Preşedintele Băsescu?

4 comentarii:

Nicu spunea...

Pe langa dezavantajele evidente (complicata, coalitii instabile de guvernare, etc.) problema variantei APD poate fi ca vor rezulta deputati si senatori pe care nu i-a votat nimeni! Cei introdusi in parlament de partide conform pasului 3 din expunerea voastra.

Exprimari ca "partide cu 34% din voturi (în primul tur) depăşesc 60% din mandate", cand va referiti la sistemul din Franta, pot induce in eroare pe cate cineva. Toti cei 60% care merg la Palais Bourbon au fost votati. Unii din primul tur, altii in al doilea. Buna credinta ar fi trebuit, in opinia mea, sa oblige pe cel care a redactat textul sa specifice acest lucru. Chiar daca e un text de promovare a variantei APD.

Gabriela Obodariu spunea...

De acord ca varianta cu lista de rezerva poate fi discutabila. Dar varianta lui Basescu are si multe alte dezavantaje, prezentate in mesajul APD.
Ceea ce ma deranjeaza pe mine nu e ca exista dezbateri pe ce tip de uninominal facem, ci ca se induce ideea ca da la referendum insemna automat adoptarea unui sistem de vot uninominal. Cat de corect e Base cand face asta?

Nicu Panaitescu spunea...

E gresit sa judecam in termeni de corect/incorect. Termenii de bun sau rau, eficient sau ineficient sunt mai potriviti aici.
Oricum indoielile mele despre apropierea momentului cand vom vota uninominal sunt in crestere vertiginoasa.

Gabriela Obodariu spunea...

Si eu zic ca n-o sa avem uninominal. Din pacate asta o sa duca la o dezamagire si mai mare si la o crestere vertiginoasa a tot felul de extremisti in sondaje.