sâmbătă, 29 decembrie 2007

Despre sanatate si nu numai

Dupa politicieni, am alt of. Serviciile medicale locale.
Spitalul Judetean Vrancea arata acum mai bine. Nu mai fusesem de mult(slava Domnului) la urgente, asa ca am constatat ca la triaj e mai omeneste. Mai spatios, mai curat.
In spital aceeasi atmosfera ingrozitoare de te gandesti ca daca scapi de acolo, n-o sa te mai imbolnavesti in veci. Miros de spital. Un lift care nu merge si altul care cica e rezervat pentru personalul spitalului, cel putin asa scrie pe el. Deci daca vrei sa ajungi la pediatrie, urci cele 5 etaje cu copilul in brate.
Bun, te gandesti ca nu sunt suficienti bani pentru sanatate niciodata. Si poti scuza ca nu merge liftul, ca e mizerie la WC-uri (asa cel putin era ultima data, s-o mai fi schimbat intre timp), ca n-au bani de medicamente si ce-o mai fi nevoie. Dar cand doctorul te priveste de parca l-ai trezit din somn si dupa ce te asculta se apuca doar si scrie o reteta, pe care la insistentele tale ti-o explica apoi, te gandesti ca miliarde de dolari daca s-ar investi in sanatate, asta tot n-o sa se rezolve. Oare cat costa zambetul unui medic, vorba buna, explicatia bolii si a tratamentului? Pai nu mai bine il intrebam inainte, sa stiu si eu ce si cat platesc?

2 comentarii:

Aida B spunea...

asta e.
sintem invatati ca trebuie sa platim pentru orice, oricind, oricui. sistemul ne-a dezumanizat. noi ne dezumanizam unul pe altul cu frustrarile si coltii pe care ni-i aratam cu fiecare ocazie.
nu e normal ca noi sa (mai) acceptam sa fim umiliti, de niste oameni care nu au nici macar bunul simt de a raspunde la buna ziua!!!
cred ca problema noastra numarul 1 e educatia. educatia de acasa, cei 7 ani in care inveti sa saluti, sa spui multumesc, va rog, ma scuzati.
apoi educatia din scoala, unde copiii traiesc primele frustrari si prima delimitare sociala, in loc sa invete sa se iubeasca asa cum sint si sa se respecte.
si tot asa pina la notiuni si trairi mult mai complexe, ca devotament, initiativa, solidaritate...

Gabriela Obodariu spunea...

Da, si eu zic ca educatia e cheia schimbarii in tara asta, chiar daca e putin pro domo :)