marți, 30 octombrie 2007

Cum se vede Focsaniul de la Paris

Nu a fost instalata nici o camera cu vedere la Focsani, nu a fost inchiriat nici un satelit care sa se plimbe deasupra morcovului. Dar tot pot fi trase citeva concluzii.
Dezamagiti?
Nicidecum, caci si fara telescop, orasul se vede bine: verde, ingrijit, cu un centru frumos - chiar daca piata e cam jumulita... Orasul nostru este plin de viata, nu e in nici un caz un oras-dormitor cum sint cu sutele prin Franta. E convivial, il are pe vino-ncoa', cel putin in lunile calde. Se construieste mult: semn de prosperitate. Sint tineri multi, fete frumoase. Mai frumoase ca la noi nu exista in Occidentul ai carui tineri prefera sa calatoreasca decit sa-si cumpere o masina tare. In Focsani exista, daca nu ma insel, un teatru, un cinema, o Sala Polivalenta si un Ateneu - toate functionale. Ceea ce nu se poate spune despre orasele de pe linga Paris. Sint multe masini noi si scumpe - deci sint si bani. Si in Franta sint bani, dar nu e asa o densitate de masini ultimul racnet. La noi vine taranul in piata in fiecare zi, in Franta daca ai o zi, doua de piata pe saptamina, restu' de la supermarche, ca nonstopuri nu exista. Noi mincam inca de la brazda, ei nu mai cunosc gustul de rosie de vreo 10 ani.
Si asa mai departe. N-am pretentia absurda sa sustin ca Focsaniul bate Parisul, dar nici ca ar fi mai prejos fata de orasele-satelit.
Orasul e, in ultima instanta, in miinile noastre. Chiar si cu gazeta noastra de internet, urmind clasicul model "asa da, asa nu" putem sa criticam, sa propunem, sa sustinem, sa ne afirmam ca societate civila, atit inainte cit si dupa vot.
Si poate ca o sa reusim sa depasim etapa asta si sa mergem mai departe.

16 comentarii:

Aida B spunea...

eu centrez, eu dau cu capu'.
scuze ca am reactionat tirziu, zilele astea sint cam ocupata.
sa ne fie intr-un ceas bun, la citi mai multi contributori si cititori!
din pacate, beau paharul de sampanie departe de voi...

Stefan Gabriel Chelaru spunea...

Asa cum am mai zis, nu m-am simtit focsanean decat de foarte curand. Dar imi place la nebunie orasul asta linistit, dar plin de viata, molcom, dar unde ai de ce sa te certi cu cineva, cu oameni calzi, care stau si te asculta si cu care poti vorbi fara a-i cunoaste. E un oras pe gustul meu, nici prea mare, nici prea mic, nici prea vechi, dar nici foarte nou, cu case multe, dar si cu blocuri, cu parcuri verzi, dar pline de mizerie, cu institutii culturale care incearca sa iasa din provincialismul apasator, dar nu reusesc toate. Imi place.

Aida B spunea...

si eu ma simt mai focsaneanca de cind sint departe.
paradoxal.
distanta ma face sa vad cu alti ochi orasul si sa iubesc ceea ce inainte poate nici nu bagam in seama.

Nicu spunea...

Dragii mei,

Mai intai vreau sa afirm ca nu recunosc paternitatea acestui post. Dau proba adn daca trebe. Doamna profesoara, sa stiti ca Aida l-a scris si-acu' da vina pe mine! *sniff*

Tinerii care prefera sa calatoreasca vis-a-vis de ai nostri care, fara bi-em-dabliu n-au nici valoare si, implicit, nici femei, 1 - 0 pentru calatori.

Despre mancatul de la brazda, cred ca e doar o iluzie si o gramada de wishful thinking. Aia a fost demult... Densitatea de nitrati e mai mare in piata din Focsani decat in supermarcheul din Saint Denis.

Cu toate astea am mari probleme sa ma dau dus de-aici pe termen lung. Inca ma intreb de ce.

Gabriela Obodariu spunea...

Propun ca de fiecare data cand unu posteaza ceva, ceilalti sa comenteze. :)
Aida, hai sa facem schimb.Eu una dau la schimb viata in Focsani confort unu cu una confort trei in Franta.Ce zici, te bagi?

Aida B spunea...

:)))
scuzati nepriceperea!!
imi asum paternitatea articolului, da' nu vad de ce arati cu degetu' spre mine, am scris ceva ce nu trebuia??:)))
Nicu: chiar vrei sa maninci de la Saint-Denis? ai vazut cum pute la astia in supermarsheu'? cu alte cuvinte, stii despre ce vorbesti? prima data am fost in Franta acum fix zece ani. m-am ingrasat cu 5 kile de mincare de supermarche si
n-am simtit gust de leguma adevarata!! de fapt anu' asta nici n-am mincat leguma adevarata... de poluare ce sa spun, e de renume mondial faptul ca Franta e tara cu cele mai multe centrale nucleare pe cap de locuitor. eu m-am dat dusa din motive personale si punctuale, nu a fost nicidecum un gest planuit sau dorit.
mesajinsticla: nu stii ce-ti doresti! poate la mine la tara, daca te poti aproviziona gratis cu mere, pepeni galbeni si nuci (da' numai in timpul sezonului, noaptea, direct de pe tarla), sau daca ai pur si simplu o bucata de gradina in care sa-ti plantezi de-ale gurii. in banlieue de asemenea, departe de Paris si la bloc. de revizuit... buna propunerea, daca nu ne comentam noi, atunci cine? prietenii? dusmanii?:)))

Gabriela Obodariu spunea...

Am o concluzie. Distanta face toate lucrurile sa para altfel. Distanta in spatiu, care face Focsaniul sa arate bine,o soacra simpatica sau o persoana plina doar de calitati.Si distanta in timp care distorsioneaza realitatea si face ca si lucrurile ingrozitoare sa ni se para ca ne-au fost de folos.
Am si o propunere pentru blog. O sedinta de lucru cu cei disponibili, unde sa ne zicem ideile face to face, sau o asumare de catre cineva a sarcinii de a face totul, dar si a criticilor ulterioare. :) Aida am priceput ca n-are chiar asa mult timp cum s-a laudat si ii e teama si de nepricepere. Ce ziceti? Riscam sa apropiem distantele si sa ne schimbam parerea unul de spre celalalt? :)

Nicu spunea...

Aida, da, am trecut prin Saint Denis. Catre Rue Saint Denis din oras, unde am stat in cel mai ieftin hotel de pe-acolo. Vorbesc despre alternativa biologica pe care o ai tu acolo si pe care eu n-o am aici. Stiu ca-i scump, dar macar exista!

Mesajinsticla, hai!

Aida B spunea...

@nicu: alternativa biologica?
poate nu vorbim despre acelasi lucru.
aici eu stau practic la tara. in spatele blocului - ei da, la tara si la bloc, mai naspa nu exista - sint cimpuri. primavara si toamna "fermierii" azvirla produse chimice pentru cresterea productivitatii. nu povestesc in ce hal pute. nu povestesc ce aer respiram in conditiile astea. se maninca mai bine de la gradina lu' bunica in care se arunca brazda gainatul de gaina decit aici. aici oamenii depun eforturi extraordinare pentru a avea o cultura "bio" cum zic ei. sa maninci o rosie din gradina e un motiv de lauda, iar daca pamintul din gradina e hranit cu resturi organice atunci rosia aia e un trofeu. mai e si razboiul contra OGM-urilor, cu Jose Bove in frunte.
dar, inca o data, poate nu vorbim de acelasi lucru...

Aida B spunea...

@mesajinsticla: e adevarat ca distanta distorsioneaza buna receptare a unui loc, stari de fapt, eveniment. acelasi lucru pot sa-l spun si eu despre receptarea inversa, dinspre Focsani spre Paris.
@nicu: revin: nu e vorba numai de o presupusa alternativa biologica pe care eu as avea-o aici si tu acolo nu. Saint-Denis-ul inseamna si cartiere foarte rau famate, in care incep sa se auda impuscaturi ca in Bronx, ca noaptea nu e bine sa circuli e evident de mult, revolte ale tinerilor fara viitor... mai tineti minte revolta din noiembrie 2005? eram chiar in Franta.
incerc sa am o viziune cit mai globala asupra lucrurilor si sa arat ca dracul nu e chiar asa de negru si nici ingerul atit de alb. nici intr-o parte, nici in alta.

Aida B spunea...

si uite ca n-am spus destule.
mi-aduc aminte ca, in acele vremuri, in Focsani, le dadeam unt vecinilor de deasupra, ca ei n-aveau.
aici am dat de mincare unei vecine cu trei copii care cam mureau de foame la un moment dat. ei i-am cumparat si pantofi, ca ai ei, primiti si aia de pomana de la frate-su, erau rupti.
acum ma intreb: unde e diferenta? mai mult, are vreun sens sa demonizam ceva (ca e stare de fapt, regim politic, cafea cu lapte) ca sa angelizam opusul??

Nicu spunea...

Alternativa de care zic io este raionul de vegetale de la market unde am vazut chestii crescute "biologic" (daca ma intrebi pe mine pot sa-ti spun ca denumirea e idioata) si care sunt de 'nshpe mii de ori mai scumpe decat rosiile de platic de care vorbeai tu.
Iar Saint Denis era doar o locatie care mi-a venit asa... puteam sa zic Guyancourt sau orice loc de dincolo de Boul. Periferique sau cum ii zice...
Dar, pentru a evita sa vorbim de lucruri diferite, n-ar fi mai bine sa trag io o fuga pana acolo? Ca pana vii tu...

Aida B spunea...

si eu zic ca "bio" e cam de cacao, da' asa se spune pe aici. noua moda acum e comertul echitabil. iti spune ceva??
vestea buna e ca pretul de la "bio" incepe sa scada, ca se inmultesc sursele. inclusiv supermarche-urile propun propriul label de "bio".
vino, cum sa nu, numai ca daca nu te grabesti s-ar putea sa nu ne intersectam pe-aici, si-atunci se schimba treaba. eu o sa dau cu barda din Romania si tu de-aici.
cu ajutorul lui Dumnezeu peste 2 saptamini o sa respir aer curat de Focsani:)))
si "bio" e "bio" pentru ei, ca sint inecati in pesticide. pentru ei, noi sintem foarte bio, nu-ti spun cum se ling pe degete cind maninca in Romania...

Gabriela Obodariu spunea...

Aida, asta inseamna ca in doua saptamani iesim la o bere in Focsani, nu? Ce ziceti colegi, auziti?

Nicu spunea...

Can't wait!

Aida B spunea...

nu stiu daca chiar in 2 saptamini, ca am familie de vazut etc, dar se va intimpla cit de curind. prima vizita la Focsani e fulger, insa o revin pentru mai mult timp si-atunci pot sa ies si eu cu blogoteca la bere (eu o sa comand totusi un vin fiert:))